آلودگی هوا
یکی از مشکلات جدی جوامع امروزی طی چند سال اخیر موضوع آلودگی هوا است. هنگامی که مقدار قابل توجهی از آلایندهها و ذرات مضر همچون گازها و زیست مولکولها وارد اتمسفر کره زمین شوند، آلودگی هوا رخ میدهد. طبق گزارش بانک جهانی، آلودگی هوا چهارمین عامل خطر مرگ در جهان است. دانشمندان این حوزه بر این باورند که آلودگی هوا میتواند موادی را از طریق ریه، پوست و مخاط، وارد بدن کرده و موجب تخریب سلولهای آن شود. جالب است بدانید از بین انواع آلایندههای موجود در هوا، خطرناکترین آنها، ذرات معلق 2.5 میکرونی است که میتوانند به کوچکترین مجاری تنفسی ریهها نفوذ کنند.
دستگاه تصفیه هوا
این دستگاه برای جذب ذرات خطرناک طراحی شده و استفاده از آن میتواند تا حدودی مخاطرات آلودگی هوا را کاهش داده و به بهبود تنفس و پیشگیری از بروز مشکلات تنفسی در افراد حساس کمک کند. ایده طراحی دستگاه تصفیه هوا نخستین بار توسط چارلز و جان دین در سال 1823 مطرح و در ابتدا در قالب فیلتر تصفیه هوا و ماسکهای تنفسی عملیاتی شد. پس از آن با استفاده از فناوریهای روز دنیا و همزمان با عرضه فیلترهای هپا در بازار، مدل پیشرفتهتر این دستگاه طراحی و روانه بازار شد.
عملکرد دستگاه تصفیه هوا و تأثیر آن در کاهش آلودگی
بهطورکلی دستگاههای تصفیه هوا به دو دسته تقسیم میشوند. این دستگاهها همچنین از دو طریق هوای محیط را پاکیزه میکنند:
• تصفیه هوای فعال • تصفیه هوای غیرفعال
تصفیه هوای فعال:
در این نوع سیستم تصفیه، از فیلترهای کاتالیستی و لامپ UV به جای فیلتر هپا برای تغییر ماهیت ذرات استفاده میشود. لامپ UV، روی مولکولهای آلاینده اثر گذاشته و آنها را خنثی میکند. البته ممکن است بعضی از این ذرات کاملاً خنثی نشده و تبدیل به مولکولهای ناشناخته جدیدی شوند. در این روش به تعویض فیلتر نیازی نیست؛ اما لامپUV باید تعویض شود. از جمله معایب این روش، تولید گاز ازن است که مقادیر زیاد آن میتواند موجب بروز گلودرد و سرفه در افراد شود؛ بنابراین هنگام انتخاب این دستگاه باید به میزان گاز ازن تولیدی آن توجه کرد.
تصفیه هوای غیرفعال:
در این روش هوای آلوده وارد دستگاه شده و از فیلترهای هپا و کربن اکتیو عبور کرده و هوای تمیز را به محیط برمیگرداند. پیش فیلتر، فیلتر هپا و فیلتر جاذب کربن در همه دستگاههای تصفیه هوا وجود دارند و در صورت نیاز میتوان فیلترهای دیگری را به دستگاه اضافه کرد. فیلتر هپا به دلیل بهرهمندی از مکانیزم انتشار، می تواند ذرات بسیار ریز از 3 تا 20 نانو میکرون را جذب و هوا را تا 99 درصد پاکیزه کند. از جمله مزایای این روش، تولید نشدن گاز یا ماده دیگری در محیط است. لازم به ذکر است؛ در این مدل، فیلترها باید هر چند وقت یکبار تعویض شوند. جالب است بدانید؛ هر کدام از دستگاههای تصفیه هوا، غیر از عملکرد اصلی امکانات دیگری هم دارند. بهعنوان مثال در برخی دستگاهها امکاناتی نظیر سنسور تشخیص آلودگی هوای لمسی، کنترل از راه دور، تایمر هوشمند، قابلیت بهینهسازی مصرف انرژی و قابلیت قطع دو قطبRCCB ، در نظر گرفته شده است. شاید این دستگاهها نتوانند بهتنهایی مشکل آلودگی هوا در کلانشهرها را حل کنند؛ اما میتوانند نقش کنترلکننده داشته باشند.
معرفی انواع دستگاههای تصفیه هوا:
• رومیزی • ایستاده • همراه • اتومبیلی
هنگام خرید دستگاه تصفیه هوا توجه به نکاتی که در ادامه به آنها میپردازیم، ضروری است.
• جز اساسی یک دستگاه تصفیه هوا فیلتر آن است؛ بنابراین دستگاهی با حجم و کیفیت فیلتر مناسب را انتخاب کنید. • دستگاهی را تهیه کنید که برای کاهش انواع آلودگیها اعم از آلایندههای شهری، گازهای متصاعد شده از مواد شیمیایی بکار رفته در داخل ساختمان یا عوامل حساسیتزای معلق در هوا، کاربردی باشد.
بزرگترین دستگاه تصفیه هوا:
در پایان جالب است بدانید کشور چین، بزرگترین دستگاه تصفیه هوای جهان را ساخته است. این برج یک سیستم تصفیه بزرگ خورشیدی است که هوای آلوده را از طریق گلخانههایی که در مرکز آن قرار دارد به سمت خود میکشد و پس از پالایش آن را به محیطزیست باز میگرداند.